Als algemeen directeur van LinQhost gespecialiseerd in het aanbieden van managed hostingdiensten spreek ik veel met klanten en relaties in de webontwikkeling branche. Wij zien het helpen van webontwikkelaars en internetbedrijven in de breedste zin bij het verbeteren en verbreden van hun diensten als onze missie, wij dragen op die manier bij in de groei die ze willen realiseren.

Regelmatig zien we verhalen in de media en horen we van onze relaties dat de arbeidsmarkt in Nederland gefrustreerd raakt als het gaat om goed en gekwalificeerd IT personeel, met name het vinden van goede ontwikkelaars / programmeurs is voor veel bedrijven tijdrovend, brengt hoge kosten met zich mee en het daarna nog steeds niet vinden van de juiste mensen betekent een serieuze belemmering van de kwalitatieve groei voor deze bedrijven. Ik heb voorbeelden van klanten die aangeven genoeg programmeerwerk voor 1 jaar te hebben liggen maar er geen kant mee op te kunnen vanwege het niet hebben van voldoende capaciteit.

Eigen applicaties
Begin dit jaar (2017) zijn wij bij LinQhost verder gaan nadenken over het (door)ontwikkelen van eigen, interne webapplicaties. Daarbij kwam de gedachte op, om ook over de grens te kijken naar de mogelijkheden. Het probleem wat wij, en velen met ons voorzagen was enerzijds taal/communicatieproblemen en anderzijds hoe je bij de juiste bedrijven uitkomt. En in welk land moet je zoeken? Ik hoor vaak landen als Ukraïne, Wit-Rusland en India voorbij komen, maar niet altijd met de meest positieve recenties.

Gelukkig kunnen wij putten uit een breed relatiebestand en wij besloten dan ook een klant van LinQhost te bellen waarvan wij wisten dat dit bedrijf een deel van de ontwikkelingen outsourced naar het buitenland. Uit dit gesprek bleek dat deze klant goede contacten had in Roemenië en louter positieve ervaringen op gebied van omgang, kwalitatieve ontwikkeling en communicatie, Automation Testing / Unit Testing tot aan het eindproduct aan toe. Het toeval wil dat we nog een andere relatie kenden waarvan we wisten dat ook deze persoon programmeerwerkzaamheden in Roemenië liet doen. Nadat ik ook dit telefoontje had gepleegd en hier (je gelooft het niet) hetzelfde bedrijf werd aanbevolen met soortgelijke, positieve resultaten die naar voren kwamen was voor ons duidelijk dat we een telefoontje moesten plegen en voorts een vliegticket moesten boeken.

Roemenië
Is nu niet direct een land wat bij ons Nederlanders opkomt met een geheel positief imago. Zo ook niet bij ons toen wij besloten de reis te maken, we waren erg sceptisch en misschien wel wat vooringenomen. Het was ook goed om te zien dat de bedrijven die we daar spraken dit imago erkennen en het als uitdaging zien om dit om te buigen naar iets geheel positiefs. Om een lang verhaal kort te maken geef ik direct maar de conclusie… Ik vond het fantastisch! Het land, de mentaliteit, de mensen en vooral hetgeen waarvoor we gekomen waren, verschillende bedrijven lieten een bijzonder kundige en kwalitatieve indruk achter.

Volledige outsourcing?
Inmiddels laten wij delen van onze applicaties ontwikkelen middels outsourcing en zijn hier erg content mee. Wel zou ik het advies willen geven om projecten niet altijd volledig te outsourcen, hier geloof ik namelijk niet direct in. Het is altijd verstandig eigen programmeurs / technische mensen in dienst te hebben en, als je overgaat op outsourcing, hier een combinatie van te maken. Zo kun je verschillende doelen bereiken:

  • efficient ontwikkelen, iedereen brengt zijn of haar eigen expertise in.
  • behoud personeel; laat je eigen mensen met innovatieve dingen bezig en outsourced de tijdrovende werkzaamheden.
  • je wordt erg flexibel; als het druk is schakel je bij, bij minder werkzaamheden bouw je af
  • je maakt elkaar en het eindproduct beter doordat er meerdere personen betrokken zijn.

Van de nood een deugd maken
En ineens had ik het! Wekelijks, nee… dagelijks kan ik wel zeggen, krijg ik van mijn klanten en relaties de vraag of ik nog goede programmeurs of ontwikkelaars ken. Ik moet een antwoord vaak verschuldigd blijven. Iedereen lijkt met dezelfde uitdaging te kampen, het vinden van de juiste mensen. “Waarom ga ik mijn relaties niet in contact brengen met deze Roemenen middels een kennisreis?” was de vraag ik die ik me stelde… Ik heb direct daad bij woord gevoegd en ben wat relaties gaan bellen, en wat bleek!… binnen een half uur had ik 7 bedrijven / 10 personen die aangaven graag mee te willen. Dit versterkte het gevoel dat er dus echt behoefte is aan het vinden van de juiste mensen.

Kennisreis, de bedrijven en expertise
Ik ben met mensen in Roemenië in gesprek gegaan, heb een volledig verzorgde reis georganiseerd en we zijn afgelopen week met een groep van uiteindelijk 9 personen een bezoek gaan brengen aan 3 bedrijven aldaar. PHP (o.a. Laravel/Symphony), Python, Angular, Node.js etc.. maar ook .Net en specialismen als Drupal/Typo3/WordPress en Magento. Kortom, erg diverse bedrijven met hun eigen specialismen in huis.

De reis
Op woensdag zijn we met z’n allen met het vliegtuig vertrokken en na aankomst (2 uur vliegen) zijn we opgehaald om naar het hotel te gaan. Hierna hebben we de stad wat verkend en is er een diner geregeld met alle bezoekers en betrokken bedrijven bij elkaar. Bijzonder leuk om informeel met elkaar kennis te maken.

Na een leuke avond hebben we de volgende dag 3 bedrijfsbezoeken gepleegd met tussendoor een lunch op een fantastische locatie. ’s Avonds hebben we wederom gezorgd voor de innerlijke mens door een diner te organiseren met Roemeense gerechten. Dit bleek garantie voor een bijzonder gezellige avond.

Vrijdagochtend zijn we teruggevlogen naar Nederland en was iedereen voor het weekend weer lekker thuis. De kennisreis was kort maar zeer efficient te noemen. De reacties van de deelnemers erg enthousiast met als een bijna algemene opmerking “dit had ik in de positieve zin van het woord niet verwacht!”. Inmiddels heb ik, een week na dato ook al begrepen dat de eerste pogingen tot samenwerking al zijn gelegd in Roemenië.

Missie geslaagd wat mij betreft!

Meer kennisreizen in de komende periode
Het enthousiasme van de deelnemers van deze eerste pilot heeft ons doen besluiten om vaker een dergelijke kennisreizen te organiseren. Bij LinQhost hebben we toch al het doel om onze klanten en relaties te helpen in de breedste zin van het woord. Dergelijke kennisreizen sluiten dan ook naadloos op onze missie aan!

In oktober 2017 staat de volgende reis gepland en voor een volgende reis, waarschijnlijk in november 2017 hebben zich ook al geinteresseerde bedrijven gemeld. Het blijkt dan ook dat de interesse en noodzaak er is om over de grens te kijken en zo ook toekomstig kwalitatieve dienstverlening te blijven leveren. Je moet alleen even weten waar je moet zijn, en daar helpen we u bij.

Geinteresseerd om ook eens mee te gaan of wenst u meer info? Vraag naar Robert van den Berg op 050-3050090