NVMe vs SSD opslag: wat zijn de verschillen?
NVMe versus SSD: Wat zijn de verschillen?
Solid-state drives (SSD’s) vormen een essentieel onderdeel van moderne computers, of het nu gaat om een traditionele SATA SSD of een geavanceerdere NVMe-schijf. Hoewel alle SSD’s sneller zijn dan traditionele harde schijven, zijn er aanzienlijke verschillen tussen NVMe SSD’s en SATA SSD’s die het overwegen waard zijn.
NVMe versus SSD
SSD is de overkoepelende term voor opslagmedia die gebruikmaken van geïntegreerde schakelingen en flashgeheugen voor gegevensopslag. SSD’s worden fysiek aangesloten op uw systeem of moederbord via interfaces zoals SATA of PCIe. SATA-schijven hebben de vorm van grotere, 2,5-inch schijven die lijken op klassieke harde schijven voor laptops.
Aan de andere kant is Non-Volatile Memory Express (NVMe) de logische interfacespecificatie die wordt gebruikt voor snelle toegang tot de niet-vluchtige opslagmedia van een computer. NVMe komt voornamelijk voor bij op PCIe gebaseerde SSD’s in het M.2-formaat, de stick drives die enkele centimeters lang en ongeveer een centimeter breed zijn.
Prestaties
Het verschil in ruwe prestaties tussen standaard SSD’s met SATA-protocol en SSD’s met NVMe is aanzienlijk. Moderne SATA SSD’s bereiken maximale gegevensoverdrachtssnelheden tot 550 MBps, hoewel niet alle schijven deze snelheden halen.
NVMe-gebaseerde M.2 SSD’s kunnen echter veel hogere snelheden bereiken. Afhankelijk van de PCIe-generatie kunnen de nieuwste PCIE 4-schijven bijvoorbeeld tot 7.300 MBps aanhoudend lezen en 5.200 MBps aanhoudend schrijven bereiken. Hoewel dergelijke snelheden in dagelijks gebruik mogelijk niet volledig worden benut, bieden ze nog steeds aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van SATA SSD’s.
Een nadeel van deze snelheid is echter het hogere stroomverbruik en de neiging tot oververhitting bij zware belasting. Sommige fabrikanten leveren daarom NVMe-schijven met speciale koellichamen.
Conclusie
Kortom, NVMe vertegenwoordigt de toekomst van snelle opslag.